Effectiviteit Acupunctuur

Bij allergieën en huidaandoeningen is acupunctuur bewezen effectief. Vaak verdwijnen roodheid, zwelling en jeuk al in de loop van enkele behandelingen. Natuurlijk is het belangrijk te bespreken waar de gevoeligheid vandaan komt en hoe hiermee om te gaan.

 

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem, ook constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening, welke behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties in het lichaam als gevolg van een aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving. Deze ontstekingsreacties kunnen zich in de huid uiten als atopisch eczeem, in de slijmvliezen van de neus en ogen als hooikoorts en in de luchtwegen als astmatische klachten. Deze aanleg is erfelijk en kan in principe op iedere leeftijd voor het eerst tot uiting komen, maar vaak snel na de geboorte.

 

Hoe ontstaat atopisch eczeem?

De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat door een samenspel van verschillende factoren. In de eerste plaats is er een erfelijke aanleg. Daarnaast is er de invloed van allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving. Deze factoren kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit de huid beïnvloeden.

Van de niet-allergische factoren zijn onder andere van belang water, zeep, droge lucht, warmte transpiratie en wollen kleding. Ook infecties door bacteriën en virussen kunnen het eczeem doen verergeren. Stress, zowel lichamelijk als psychisch, kan de prikkeldrempel van de huid verlagen, waardoor het eczeem kan verergeren.

Een allergie voor voedingsmiddelen of voor stoffen die worden ingeademd, kan mogelijk een rol spelen in het beloop van atopisch eczeem.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken zijn koemelk, kippenei, pinda’s en noten. Voorbeelden van inhalatieallergenen zijn huisstofmijt, huidschilfers van dieren en pollen van grassen en bomen.

 

Wat zijn de verschijnselen?

De verschijnselen van atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes en soms vochtblaasjes. Daarnaast kan vochtafscheiding optreden. Aangezien eczeem jeuk veroorzaakt, zijn vaak krabeffecten aanwezig. Door het wrijven en krabben wordt het eczeem mede in stand gehouden. Als het eczeem langere tijd bestaat treedt verruwing van de huid op.

Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Het beloop is erg wisselend, met betere en slechtere perioden. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.

 

Hooikoorts

Verwant aan de bovenstaande aandoeningen is ook de (seizoensgebonden) hooikoorts.

Afspraak maken?

Wil je wat meer weten over acupunctuur of wil je een afspraak maken ? 

Neem contact met me op via de email of bel me op:

06 11 929 814